Megújul a járóbeteg-irányítás – konferencia-beszámoló

Szabó Bálint, az ESZFK ügyvezetője a Medicina2000 Szövetség XXIV. Magyar Járóbeteg Szakellátási Konferenciáján mutatta be a járóbeteg-ellátást támogató új informatikai rendszert.

A XXIV. Magyar Járóbeteg Szakellátás és XIX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencián megtartott előadásában Szabó Bálint, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ (ESZFK) ügyvezetője kiemelte, hogy az egészségügyi folyamatok digitális fejlesztéseiből a kórházi és rendelőintézeti járóbeteg-ellátás sem maradhat ki, ennek feltétele az informatikai, szervezési és kontrolling eszközök korszerűsítése.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) informatikai főigazgató-helyettesi pozícióját is betöltő szakember bemutatta a most országos kiterjesztés előtt álló Járóbeteg Irányítási Rendszert, amelynek célja az, hogy az eddig gyakran papíralapú és ad hoc folyamatszervezést felváltsa a digitalizált betegút-irányítás, amely a páciensek számára egy átláthatóbb ellátórendszert, míg az ellátó szakorvosok es szakdolgozók számára pedig – a szervezettebb munkarend mentén – egyenletesebb terhelést tesz lehetővé.

Az ESZFK standján profi ügyfélszolgálat várta az érdeklődőket

 

Szabó Bálint az új rendszer előnyei között említette, hogy a rendelési idők online nyilvántartásával és az új, sorszámnyomtatóval és monitoros kijelzővel ellátott páciensbehívó rendszerrel csökkenthető az intézményekre háruló adminisztráció. Az új rendszert két ütemben, 90 intézményben fogják bevezetni, amelynek részeként megújul a betegfogadás, a betegirányítás, a páciensbehívás, és a pácienselégedettség-mérés is.

Az idén 5 éves EESZT folyamatos fejlesztése megteremtette az alapot ahhoz, hogy a magánszolgáltatóknál elérhető online időpontfoglalás az állami járóbeteg-ellátást végző intézményekben is elindulhasson. Olyan rendszer kialakítása a célunk, amely kezeli a járási szintű betegút-szervezést, és ennek köszönhetően nagyban fokozódik az alapellátást végző háziorvosi körzetek, praxisközösségek és a városi/megyei kórházak együttműködése. Célunk, hogy a magas szintű járóbeteg-szakellátás megvalósításával a szakellátás és az alapellátás közötti betegút-szervezés folyamata is gördülékenyebbé váljon, valamint hogy a páciensek az online időpontfoglalás bevezetésével minél kényelmesebben tudjanak szakrendelésre jelentkezni és minél kevesebb időt töltsenek el az egészségügyben”- foglalta össze az ágazati fejlesztések várható eredményeit Szabó Bálint.

A Medicina2000 konferencia pénteki napján az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter fontos, új részleteket ismertetett a finanszírozás változásával kapcsolatban. Olyan kényes témák is terítékre kerültek a Szövetség elnökségével és a konferencia résztvevőivel folytatott eszmecserén, mint a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás funkcionális leválasztása, vagy az önálló járóbeteg intézmények tulajdonosi körének lehetséges változása.

 

Előző hír
Változott az ügyfélszolgálat elérhetősége
Következő hír
Mikor és kinek kötelező eBeutalót felírni?