miniHIS, az ingyenes háziorvosi rendszer

A miniHIS, egy háziorvosok számára kifejlesztett medikai rendszer, amellyel a praxisok eleget tudnak tenni a törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettségüknek a NEAK és az EESZT felé. A rendszer ingyenesen, havidíj fizetés nélkül használható. Az adatszolgáltatáshoz mindössze internetkapcsolatra van szükség.

A miniHis hitelesített és adatvédelmi szempontból biztonságos egészségügyi platform, amelynek egyedülálló módon a magyar közigazgatási rendszerrel is összeköttetése van. Így például vezetői engedélyek orvosi igazolására vagy tartósan beteg igazolásra (emelt szintű családi pótlékhoz) is lehetőséget biztosít, de az iskolaorvosi ellátás támogatására is alkalmas.

A szoftver további előnye a háziorvosokra háruló adminisztrációs teher csökkentése: a program segítségével egyszerűen áttekinthetőek az ellátás során keletkezett betegdokumentációk és a páciensek adatai, valamint használatával gyógyszeres receptet és gyógyászati segédeszközök kiváltására jogosító receptet is könnyedén fel lehet írni.

Az EESZT kedvelt alrendszere a beépített videókontrollált telemedicina modulnak köszönhetően nemcsak az orvos beteg találkozók számát csökkentheti, hanem a távkonzílium előnyeit kihasználva teljesértékű ügyeleti rendszerként is funkcionálhat.

A miniHIS főbb funkciói

 • Páciens adatainak rögzítése és nyilvántartása (Pácienstörzs)
 • Betegéletút nyomon követése (eRecept, eBeutaló, EESZT ellátástörténet)
 • Ellátási adatok rögzítése
 • Ambulánslap rögzítése
 • Gyógyszeres eRecept írása
 • eGYSE recept írása
 • eBeutaló készítése
 • EESZT naplózási lekérdezések
 • Vezetői engedélyek orvosi igazolása
 • Tartósan beteg igazolás (emelt szintű családi pótlékhoz)
 • Teljesértékű ügyeleti rendszer
 • Táppénz dokumentáció
 • Videó vezérelt telemedicina

További információ: https://e-egeszsegugy.gov.hu/minihis

miniHIS-oktatás

A miniHIS medikai rendszer iránt érdeklődő háziorvosok és asszisztensek számára  eLearning és távoktatás formájában is elérhető oktatásunk. A tematika teljes egészében lefedi a miniHIS funkcionalitását és használatát. A miniHIS oktatás akkreditált, pontszerző továbbképzésként végezhető el.

Az ingyenes miniHIS képzések és tananyagok az ESZFK oktatási felületén érhetőek el.

miniHIS eLearning képzés

A miniHIS eLearning tananyag helyszíntől, időponttól függetlenül elérhető a képzésben résztvevők számára. A hagyományos eLearning tartalom mellett, a tananyag narrált képernyővideókat, szoftverszimulációkat, illetve opcionálisan letölthető PDF-anyagokat is tartalmaz. A tananyag átadására az ESZFK képzési felülete szolgál. Az eLearning oktatási anyag elvégzése után a felmerült kérdések tisztázására az ESZFK konzultációs lehetőséget biztosít, melyre szintén ezen a képzési felületen lehet jelentkezni a megadott időpont kiválasztásával.
A tananyag hossza 135 perc és a könnyebb feldolgozhatóság érdekében modulokra van osztva.

miniHIS távoktatás

A miniHIS medikai rendszer oktatását az ESZFK szakértői tartják. A fél napos online képzés során, a jelentkezők elsajátítják a miniHIS rendszer használatát és megismerkednek a program funkcióival. Az online oktatás során átadott tananyag a könnyebb feldolgozhatóság érdekében modulokra van osztva. Az ESZFK oktatói kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy közérthetően mutassák be a miniHIS rendszer működését.

További információ: https://e-egeszsegugy.gov.hu/hu/minihis-oktatasok