Jó minőségű adatokkal diagnózisra is képes a ChatGPT – a DHE konferencián jártunk

Több milliárd ember adatait kezelő egészségügyi szolgáltatók, távdiagnosztizáló mesterséges intelligencia és virtuális kórházak. A jövő egészségügye ma még elképzelhetetlen komplexitással szolgálja majd ki a páciensek egyedi igényeit – ebben a témában adtak elő idén a 2. Digital Health Essential konferencia előadói. Az EESZT fejlesztéseiről Tolnay Roland, az ESZFK ügyvezetője tartott előadást.

A digitalizáció és az adattudomány jelentős változásokat hoz az egészségügyi ellátásban nálunk is. A magyar egészségpolitika fókuszába ugyan csak egy-két évvel ezelőtt került a betegadatok fontossága, jelenleg – igazodva a kor kihívásaihoz – a költségvetés tervezésétől a betegellátásig ma már minden ekörül forog – mondta dr. Bidló Judit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az egészségügyi konferencián.

A fekvő- és járóbeteg-ellátás területén szintén fókuszba kerülnek a digitális megoldások, így itthon is cél a távdiagnosztika és leletek ilyen módon történő kezelésének a bevezetése – hangsúlyozta dr. Kádár Magdolna, a Belügyminisztérium egészségügyi fejlesztéspolitikai főosztályának vezetője, aki a betegségregiszterek fontosságára is felhívta a figyelmet.

A digitális átállás megvalósulásához az egészségügyben jó minőségű, strukturált adatokra van szükség, miközben a fókuszban mindvégig a beteg és a gyógyítás kell álljon – jelentett ki Tolnay Roland, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK) ügyvezetője Hozzátette, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) éles indulása óta eltelt 5 év tapasztalata alapján bizonyos funkciók módosítása, kiterjesztése szükséges, főleg a pdf formátumú egészségügyi dokumentumok kiváltása strukturált dokumentumokkal.

Panelbeszélgetésen is részt vett Tolnay Roland – a moderátor Danó Anna, egészségügyi szakújságíró

Az ágazat fejlődésével összhangban folyamatosan új fejlesztési irányok merülnek fel, ebből kiemelkedő a telemedicina, a betegutak és az integrált betegellátási folyamatok támogatása. A piaci szereplők és kutatóhelyek részéről pedig egyre nagyobb az igény az adatokhoz való hozzáférésre (másodlagos adatfeldolgozás), ez azonban jelenleg csak nagyon korlátozottan lehetséges. Éppen ezért az EESZT továbbfejlesztésénél kiemelt cél a megfelelő technikai környezet kialakításával az adatvagyon kiaknázásának támogatása.

Diagnosztikára is alkalmas a ChatGPT

Nemcsak a kutatásokhoz jelenthet segítséget a ChatGPT, hanem a zárójelentések megírásában és a diagnózis felállítására is -hívta fel a figyelmet Patai Roland, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatója. Egy kísérletben többszáz hipotetikus neurológiai esetleírást tápláltak be, amelyet átlag 80 százalékban helyesen diagnosztizált a mesterséges intelligencia. A kutatók azt tapasztalják, hogy a chatbot jó hatásfokkal old meg olyan eseteket is, amikkel a szakorvosok nem boldogulnak.

Előző hír
Már a leletek is elérhetők a megújult EgészségAblak mobilalkalmazásban
Következő hír
Minden lelet a zsebben – új funkciókkal bővült az EgészségAblak mobilapp