Hamarosan elérhetővé válik az „uniós EESZT”, a határokon átnyúló digitális adatcsere szolgáltatás

Az utóbbi évek kiemelt eHealth projektje, a határon átnyúló dokumentumcsere szolgáltatás kialakításának első szakasza az Európai Unión belül nemsokára finisbe ér.  A hazai EESZT-hez hasonló uniós, digitális kommunikációs csatorna, a Myhealth@EU révén nyújtott szolgáltatások lehetővé teszik az európai polgárok számára, hogy ugyanolyan egészségügyi ellátásban részesüljenek az utazásuk szerinti országban, mint a lakóhelyük szerinti országban. Mely országokban érhetők el jelenleg és milyen fejlesztések várhatóak?

Manapság sokan töltenek el hosszabb időt külföldön, ahol tanulnak vagy dolgoznak, de még egy rövid kiruccanás idejére is megnyugtató az a tudat, hogyha megbetegednénk vagy szükséghelyzetbe kerülnénk, akkor adott országban ugyanolyan egészségügyi ellátásban részesülhetünk, mint otthon.

Az unió Myhealth@EU néven indította útjára azokat a határokon átnyúló elektronikus egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek közül elsőként az eReceptek és eProfilok moduljai váltak elérhetővé. Az új digitális kommunikációs csatornán keresztül – a hazai EESZT működéséhez hasonlóan – a nemzeti elektronikus egészségügyi szolgáltatók gyorsan, biztonságosan és hatékonyan férhetnek hozzá a betegek egészségügyi adataihoz, és azokat egymással meg is oszthatják.  A személyes adatokat a felek mindig a hatályos uniós jogszabályoknak, valamint a lakóhely és a tartózkodási hely szerinti országban érvényes gyakorlatoknak megfelelően kezelik és védik.

Az új, határokon átnyúló elektronikus egészségügyi szolgáltatásokat fokozatosan alakítják ki a 27 uniós tagállamban és társult európai országokban. A magyar fél fejlesztéseit az ESZFK fogja össze.

A fejlesztésekhez való hazai illeszkedést tekintve az eReceptek külföldi kiváltását biztosító infrastruktúra fejlesztése az utolsó szakaszba lépett. Ennek eredményeképpen a magyar állampolgárok az itthon felírt eReceptjeiket számos európai ország, így már Spanyolország, Lengyelország, Portugália vagy Görögország patikáiban is kiválthatják az év közepétől, méghozzá úgy, hogy az ottani patikus az eReceptet a saját nyelvén látja. A folyamat fordítva is igaz lesz ettől az időponttól, hiszen a fejlesztés eredményeképpen az európai országok lakosai a magyar patikák egyre bővülő körében is kiválthatják a saját országukban felírt elektronikus recepteket.

Amennyiben az eProfilban beállított, ritkán változó, kulcsfontosságú egészségügyi adatok (pl. krónikus betegségek, implantátumok, allergiák) elektronikus cseréje is megvalósul várhatóan az év végétől, így mennyiben orvoshoz kell mennie valakinek egy másik európai országban, vagy egészségügyi vészhelyzetbe kerül, akkor az eProfiljában rögzített adatokat az orvos a saját nyelvén tudja megtekinteni, ezzel pedig jelentősen nő a betegbiztonság és a kezelés gyorsasága.

Az ESZFK, mint a hazai fejlesztőpartner azon dolgozik, hogy a következő négy évben az EESZT-ben rögzített egészségügyi adatok legnagyobb része elérhetővé váljon valamennyi európai országban.

Mire jó még a MyHealth@EU?

A digitális infrastruktúra fejlesztése folyamatos, amelynek keretében újabb és újabb szolgáltatások válnak elérhetővé.  Elsőként az eRecept modul indult Észtország és Finnország között. Ma már az eProfil nemzetközi szabványa szerinti betegadatlap is működő szolgáltatás számos országpár között.

Nálunk a bejövő betegadatlap olvasása válik elérhetővé idén az orvosok számítógépes rendszereiben. Jövőre az eProfil alkalmas lesz arra, hogy külföldön az európai szabvány szerinti betegadatlap dokumentumkeretben megjelenjenek a profil adatai.

2027-ig fokozatosan bővül azon adatok és dokumentum formátumok köre, amelyek ebbe a szolgáltatáskörbe bekerülnek, úgymint laboradatok, kórházi zárójelentés, klinikai dokumentáció, képalkotó eljárások képei és leletei.

Mobilapp is készül

Az önrendelkezést, a saját egészségünkhöz való aktív hozzájárulást tovább erősíti az a mobilapplikáció-fejlesztés is, amely nemzetközi együttműködésben az ESZFK vezetésével valósul meg 2024 júniusáig az Európai Bizottság megbízásából. Ez lesz az első olyan közös Uniós alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy hozzáférjünk saját adatainkhoz az országunk egészségügy rendszerében, és azt akár angolul, akár valamely más európai nyelven megjelenítsük a képernyőnkön.

A fejlesztés stratégiai jelentőségét támasztja alá, hogy elősegíti az Európai Bizottság „Digitális iránytű 2030: európai út a digitális évtizedhez” című közleményében megfogalmazott célokat is, megkönnyítve az uniós polgárok számára az elektronikus egészségügyi dokumentációhoz való hozzáférést.

A január 1-én indult program első jelentős állomása február 21-én és 22-én volt Brüsszelben, ahol a résztvevő 11 ország szakemberei egy mozgalmas workshop keretében határozták meg az elkövetkező évek európai mobill applikációs fejlesztéseinek irányait és használati eseteit.

 

 

Előző hír
Az ESZFK is csatlakozott a méhnyakrák-megelőzési hét kampányához
Következő hír
Új ügyvezető az ESZFK élén