Az ESZFK is csatlakozott a méhnyakrák-megelőzési hét kampányához

A Mályvavirág Alapítvány Gyöngyőrzők címmel hirdette meg idén január 23. és 29. között az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményeit. A gyöngy a humán papillomavírus elleni védekezés szimbóluma és Gyöngyőrző mindenki, aki foglalkozik a méhnyakrákkal és a prevencióval. Az ESZFK amellett, hogy a kollégákat HPV-szűrésre, és a női dolgozókat  rendszeres nőgyógyászati rákszűrésre buzdítja, néhány gyöngykarkötőt is elkészített, ezzel is támogatva a betegséggel küzdő nők gyógyulását.

A Megelőzési Hét alkalmából ebben az évben is rengetegen, köztük az országos Mályvavirág Pontok, több mint 200 település, védőnői szolgálatok, egészségfejlesztési irodák csatlakoznak a programhoz előadásokkal, beszélgetésekkel és az elmaradhatatlan gyöngyfűzéssel. Az országszerte elkészített gyöngy karkötőket ezúttal is eljuttatják nőgyógyászati daganattal érintetteknek, azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül.

Gyöngyőrzők azok az orvosok, nőgyógyászok, onkológusok, daganatsebészek és további szakemberek is, akik nap mint nap felveszik a küzdelmet a méhnyakrák ellen. A Mályvavirág Alapítvány január 23-tól kezdődően minden nap bemutat a Facebook oldalán a Szakmai Bizottságából egy-egy olyan szakembert, aki mindent megtesz a nőgyógyászati daganattal érintettek gyógyulásáért.

Magyarországon minden évben 1000-nél is több méhnyakrák-diagnózis születik, és többszáz nő veszti életét egy olyan daganatos betegség miatt, amelyet a humán papillomavírus (HPV) okoz, és amely rendszeres szűrővizsgálatokkal és védőoltással megelőzhető, illetve korai stádiumban felfedezve jól kezelhető!

“Azt szeretnénk, ha ezen a héten minden nőhöz és férfihez eljutna, hogy mennyire fontos a HPV-prevenció, hiszen a vírus a méhnyakrák mellett számos további daganatos betegséget is okozhat. El kell járnunk szűrésre, meg kell fontolnunk a HPV elleni védőoltást, beszélnünk kell a HPV-ről. Nem engedhetjük, hogy ez a téma tabu legyen!” – fogalmaz Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Az ESZFK is csatlakozott a Gyöngyőrzők elnevezésű kampányhoz

A European Cervical Cancer Association (ECCA) kezdeményezéséhez csatlakozva idén tizedik alkalommal szervezi meg hazánkban a Mályvavirág Alapítvány a Méhnyakrák Megelőzési Hetet. Az Alapítvány hazai és nemzetközi platformon is azért dolgozik, hogy elősegítse az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) azon a célkitűzésének megvalósulását, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a Föld színéről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább 70 százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akikél elváltozást okoz a HPV, legalább 90 százalék kapja meg a megfelelő kezelést akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.

 

Előző hír
Változott az ESZFK-ügyfélszolgálat postacíme
Következő hír
Hamarosan elérhetővé válik az „uniós EESZT”, a határokon átnyúló digitális adatcsere szolgáltatás