eProfil adatok az EESZT-ben: ezért fontos tölteni

eProfil adatok rögzítése EESZT-ben

Az Egészségügyi profil (röviden az eProfil) modul tartalmazza az ellátottról a már megismert, ritkán vagy sohasem változó egészségügyi adatokat, amelyek létfontosságúak egy esetleges életmentéskor vagy sürgősségi ellátáskor. Az eProfil modulban kezelhető adatok feltöltésére jogszabály kötelezi a kezelőorvost és háziorvost is.

Ilyen adatok többek között:

  • az allergiák,
  • gyógyszerérzékenységek,
  • oltások,
  • ismert betegségek (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, súlyos immunhiányos betegség),
  • ismert egyéb jellemzők (pl. vércsoport stb).

Az eProfilba csak a kezelőorvos, háziorvos, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat rögzíthet adatokat (ez utóbbi kizárólag vércsoport adatokat). A kezelőorvos illetve háziorvos minden, az eProfil modulban kezelt adatot feltölthet az érintetthez.

A nyilvántartás célja, hogy (sürgősségi) ellátáskor vagy esetleges életmentéskor a kezelőorvos számára hozzáférhetővé váljon az érintett egészségügyi profil nyilvántartásában rögzített adatai, továbbá azok az Európai Uniós tagállamok, akik csatlakoztak a CEF Projekthez, a betegellátás során a Patient Summary-t szintén használni tudják.

Az adatok hozzáférhetőségével kapcsolatban az érintett az EESZT Lakossági Portál Önrendelkezés (DÖR) menüjében az eProfil adatkezelés beállítása szerint rendelkezhet.

Előző hír
Szűrőbuszon végzett tevékenységek EESZT-be történő rögzítése
Következő hír
VMÁTRIX jogosultság tömeges beállításának fejlesztése