Tudnivalók az Ukrajnából menekülők adatainak rögzítéséről

A Kormány az Ukrajnából menekülők adatainak rögzítésére az EESZT rendszerben egyedi alkalmazást fejlesztett ki. Az ellátást az alábbiak szerint kell adminisztrálni.

A 171/2022. (IV. 29.) az ukrajnai válsággal összefüggő egyes, az egészségügyi ellátást érintő adatkezelési kérdésekről című Kormányrendelet szerint az egészségügyi szolgáltató a Társadalombiztosítási Azonosító Jellel (a továbbiakban: TAJ szám) nem rendelkező beteg esetében – a beteg közreműködésével – meggyőződik arról, hogy a beteg menekülőnek minősül-e. Az egészségügyi szolgáltató e feladata ellátása során nyilatkoztatja a beteget, valamint menekülői minőség megállapítása érdekében jogosult megtekinteni a beteg okmányait.

Az egészségügyi szolgáltató valamennyi menekülőnek minősülő beteg esetén kezeli, és az EESZT-ben rögzíti az Ukrajna által kiállított úti okmányának okmányazonosítóját, típusát, ha azzal a beteg rendelkezik.

A TAJ-számmal nem rendelkező, menekülőnek minősülő beteg esetén az EESZT az adatok rögzítése érdekében a beteg számára az EESZT-ben technikai azonosítót hoz létre, amelyhez az egészségügyi szolgáltató a rendeletben meghatározott adatokat rögzíti.

Jelenleg az Ágazati Portálon ide kattintva lehet ezt a technikai azonosítót létrehozni.

 

Előző hír
Praxisközösségben elszámolható tevékenységek rögzítése az EESZT-ben
Következő hír
Szűrőbuszon végzett tevékenységek EESZT-be történő rögzítése