Lakossági időpontfoglalás az EESZT-ben és az EgészségAblak applikációban

Már a lakosság számára is elérhetővé vált az időpontfoglaló rendszer az EESZT Lakossági Portálon és az EgészségAblak alkalmazáson keresztül. A Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) révén lehetőség nyílik szakorvosi időpontfoglalásra- és módosításra. Az időpontfoglalási rendszer célja, hogy az intézmények és a páciensek számára is átláthatóbbá váljanak  a rendelkezésre álló időpontok. A bevezetés fokozatos, a szakrendelők és szakrendelések listája folyamatosan bővül.

A szolgáltatás további előnye, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármikor lefoglalhassák időpontjukat a különböző egészségügyi szolgáltatásokra.

Az „Időpontok” menüben kétféle módon lehet időpontot foglalni.

  • Elektronikus beutalóval (eBeutaló), amely automatikusan megjelenik rendszerben:
    • Az EgészségAblak applikációban a „Beutalóval” menüpontban jelennek meg a felhasználó beutaló(i).
    • Az EESZT Lakosági Portálon a jobb oldali „Új időpont foglalása” gombra kattintva a Beutaló fülön.

A beutaló kiválasztása után a naptárban megjelölt nap szabad időpontjaiból lehet választani.

  • Nem beutalóköteles egészségügyi szolgáltatások esetén a kívánt vizsgálat kiválasztása után van lehetőség további szűrésre:
    • Az EgészségAblak applikációban a „Beutaló nélkül” menüpontban helyszín és/vagy intézmény megjelölése esetén a naptárban kiválasztott nap szabad időpontjai jelennek meg.
    • Az EESZT Lakosági Portálon a jobb oldali „Új időpont foglalása” gombra kattintva választható ki a kívánt vizsgálat, majd szűrhető egészségügyi szolgáltatóra (intézményre), földrajzi területre, napszakokra. Ezek beállítását követően jelennek meg a szabad időpontok.

Előfordulhat, hogy az adott intézményben, vagy a megadott időintervallumban nincs szabad időpont, ebben az esetben a keresési feltételek módosítása szükséges.    A papíralapú beutalót az EgészségAblak alkalmazás nem tudja kezelni. Jelenleg a beutalóköteles ellátásoknál csak az eBeutalón feltüntetett rendelőbe foglalható időpont, a beutaló nélküliekben viszont a beteg országszerte választhat a különböző szakrendelők szabad időpontjai közül a mobilapplikáción, vagy a 1812-es, ingyenesen hívható EgészségVonalon.

A megfelelő és szabad időpont kiválasztása után az időpontfoglalás rögzítéséhez a telefonszám és az e-mail cím megadása szükséges, hogy esetleges időpontváltoztatás esetén az egészségügyi szolgáltató értesíteni tudja a pácienst. Amennyiben Ön korábban értesítési e-mail címet rögzített az EESZT-ben, a megadott e-mail cím előtöltésre kerül, amelyet tetszése szerint egyszerűen átírhat.

Időpontfoglalás az EgészségAblak alkalmazásban

Időpontfoglalás az EESZT Lakossági Portálon

FOGLALÁS VÉGLEGESÍTÉSE

Az e-mail és telefonos elérhetőség megadását követően a „Véglegesít” gomb megnyomásával rögzül a kiválasztott időpont.

 FONTOS, hogy a rendszer a kiválasztott időpontot véglegestítésig, vagy maximum 5 percig foglalja. Időtúllépés esetén az időpont mások számára is foglalhatóvá válik. Amennyiben 5 percet követően a kiválasztott időpont még szabad, és a véglegesítés ekkor történik meg, a foglalás sikeres lesz. Ellenkező esteben a rendszer tájékoztatást küld, hogy már más lefoglalta.

 FOGLALT IDŐPONT MÓDOSÍTÁSA, TÖRLÉSE

Amennyiben a bejegyzett időpont akadályoztatás, vagy egyéb ok kapcsán mégsem megfelelő, a páciensnek is lehetősége van az időpont törlésére, módosítására A rendszer egy időpontra csak egy foglalást enged, ezzel elkerülhetővé válik, hogy azonos időben több vizsgálatot jegyezzenek elő. A már nem aktuális, lejárt időpontokat a rendszer nem tárolja.

Kérjük, hogy beutalóköteles időpont törlése esetén egyeztessen orvosával a további teendőkről!

 A foglalt időpontok az „Időpontok” menüben, illetve az EgészségAblak alkalmazás „Naptár” menüjében is nyomonkövethetők. Mindezek mellett a foglalt időpontok hozzárendelhetők a telefon beépített naptárjához, így a felhasználó könnyebben tervezheti mindennapjait, valamint személyre szabhatja a figyelmeztetéseket is.

MILYEN ADATOKAT TARTALMAZ A FOGLALÁS?

A megjelölt szakterület, valamint az egészségügyi intézmény neve:

Az a szakterület és egészségügyi intézmény, ahová az orvos időpontot foglalt, pl: Fül-orr-gégegyógyászat Semmelweis Egyetem (Budapest)

Rendelés neve: Szakorvosi vizsgálatot végző rendelés megnevezése
Rendelés címe: Szakorvosi vizsgálatot végző rendelés címe
Foglalt időpontja: Az az időpont, amikor a páciensnek már az ellátó intézménybe bejelentkezve készen kell lennie a vizsgálatra.
Rendelés telefonszáma Szakorvosi vizsgálatot végző rendelés telefonszáma.
Rendelés e-mail címe: Szakorvosi vizsgálatot végző rendelés e-mail címe.
Ellátás várható időtartalma: Az ellátás várható időtartama.
Szolgáltatás leírása Az egészségügyi intézmények által megadott vizsgálatok jellemzői.
Szolgáltatás igénybevételének feltételei Az ellátás/vizsgálat feltételei: pl.: éhgyomorra kell érkezni
Szolgáltatás elvégzésének módja Az ellátás/vizsgálat elvégzésének módja, pl.: altatásban.
Finanszírozási forma Közfinanszírozott vagy térítésköteles az ellátás.
Ellátási forma Az ellátás formája, pl.: járóbeteg ellátás
Beutaló azonosító

Amennyiben az időpontfoglaláshoz a kezelőorvos eBeutalót is készített, annak hivatkozási száma megjelenik a Beutaló azonosító résznél. Papír alapú beutaló esetén ez a mező üresen mara

 ÉRTESÍTÉS BEÁLLÍTÁSOK

Az időpontfoglalással kapcsolatosan is lehetőség van e-mail értesítések, valamint felugró (push) üzenetek beállítására. Az e-mail és mobil értesítéseket az EESZT Lakossági Portál ”Önrendelkezés”→”Értesítések” menüpontjában lehet aktiválni. Az EgészségAblak applikációban csak mobil értesítéseket lehet beállítani, a push értesítést a telepítést követő első beállításoknál automatikusan felajánlja az alkalmazás. Amennyiben az értesítéseket valamely felületen beállítottuk, akkor az automatikusan aktiválódik a másik felületen is. Ide kattintva bővebben olvashat az e-mail és felugró értesítések beállításáról.

 Az időpontfoglalás során megadott e-mail címre történő értesítések küldése az időpontfoglalás szolgáltatás része, az értesítések küldésének leállítása az adott időpont törlésével együtt lehetséges. Az időpontfoglalás során megadott e-mail címen kizárólag a foglalt ellátást végző egészségügyi szolgáltató lép Önnel kapcsolatba abban az esetben, ha az időponttal kapcsolatban változás következik be.

 A DÖR-ben (digitális önrendelkezés) az időpontfoglalással kapcsolatban kért értesítések az EESZT-ből érkeznek, az időpont foglalásáról, módosításáról, törléséről adnak tájékoztatást. Az ilyen központi üzeneteket a fenti „Időpontfoglalás” pipa kivételével van lehetősége kikapcsolni.

A koronavírus oltásra továbbra is az EESZT Lakossági Portál COVID oltás időpontfoglalás menüpontban lehet időpontot kérni.

 

 

Előző hír
Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálatok az EgészségAblak applikációban