Két új funkcióval bővült az EgészségAblak

Szeptemberben két újítással is találkozhatnak az EgészségAblak felhasználói. Az egyik fejlesztés a családtagok vagy bármely meghatalmazott dokumentumainak elérését teszi lehetővé a mobil alkalmazásban, a másik újítással felugró, azaz push értesítés kérhető telefonra, ha új eRecept került fel az EESZT-s tárhelyre.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az applikáció újítását ismertető szeptember 8-i sajtótájékoztatóján közölte, a legutóbbi frissítés révén családbaráttá válik az alkalmazás, ugyanis meghatalmazás esetén a családtagok dokumentumai is elérhetővé válnak. Tehát a szülők a gyermekeik fiókjába be tudnak lépni, illetve a felnőttek az idősebb szüleik dokumentumaihoz is hozzáférhetnek meghatalmazás révén, amely akár ismerősnek is adható például receptkiváltás miatt – mondta.

Mindehhez a felhasználónak képviseleti jogosultsággal kell rendelkeznie, amely lehet meghatalmazás vagy törvényes képviselet. A képviselt személy (pl.: gyermek, idős szülő) kiválasztását követően, a felhasználó a rögzített jogosultság tartalma szerint láthatja a képviselt adatait, egészségügyi dokumentumait az EgészségAblakban.

Képviseleti jogosultságot (meghatalmazás vagy törvényes képviseleti jogosultság) az alábbi módokon lehet rögzíteni az EESZT-ben:

  • Meghatalmazás:
    • Online az EESZT Lakossági Portál Önrendelkezés menüpontja alatt az Új meghatalmazás fülön található elektronikus űrlap kitöltésével.
    • Bármely Kormányablakban személyesen.
  • Törvényes képviseleti jogosultság:
    • Kizárólag személyesen bármely Kormányablakban.

A képviseleti jogosultság rögzítéséről részletesen olvashat a https://e-egeszsegugy.gov.hu/meghatalmazasok-az-eeszt-ben linkre kattintva.

Amennyiben a felhasználó képviseletre jogosult (meghatalmazott/törvényes képviselő) is egyben, akkor a képviselt személy(ek) receptjeit, dokumentumait és Digitális Covid-igazolványait is kedvencnek jelölheti. Ezek külön, meghatalmazói csoportosításban jelennek meg.

Az EESZT rendszerében tetszőleges számú képviseleti jogosultság rögzíthető, a bejelentkezett felhasználó a meghatalmazók közül kiválaszthatja, hogy kinek a fiókját szeretné megtekinteni.

A fontos, vagy gyakran használt egészségügyi dokumentumok, eReceptek képviselet esetén is kitűzhetők a Kedvencek menüpontba a jobb felső sarokban található ikon megnyitásával.

 

Értesítések beállítása okostelefonra

Már az EgészségAblak mobilapplikációban is beállíthatjuk, hogy felugró, azaz push értesítéseket kapjunk telefonunkra az új eReceptek feltöltéséről. A push értesítést az applikációban a „Továbbiak”→”Beállítások”→”Értesítés beállítások” menüben lehet aktiválni, vagy az EESZT Lakossági portálon (eeszt.gov.hu) is bekapcsolható az „Önrendelkezés”→”Értesítések beállítása” menüpontban, az „Értesítés a következő esetekben mobilapplikációban” résznél.

Az értesítés beállítása visszavonásig érvényes.

Az e-mail értesítéseket az új eReceptekről, vagy egészségügyi dokumentumokról továbbra is csak az EESZT Lakossági Portálon lehet beállítani az „Önrendelkezés”→”Értesítések beállítása” menüpontban.

 

Előző hír
Háziorvosi adatokkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás
Következő hír
Könnyebben áttekinthető receptek az EgészségAblak alkalmazásban