Háziorvosi adatokkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás

A „Háziorvos” menüpontban mostantól mindenki meg tudja nézni a saját háziorvosa legfontosabb adatait. Ezzel a kényelmi funkcióval elkerülhető, hogy valaki tévedésből rendelési időn kívül menjen az orvosához.

A mobilalkalmazás célja, hogy a lakosság könnyen, gyorsan, egyszerűen és minél széleskörűbben használhassa a digitális egészségügy előnyeit.  Az új kényelmi funkcióval elkerülhető, hogy valaki tévedésből rendelési időn kívül menjen az orvosához, és megkönnyíti az orvos elérését is – nyilatkozta az MTI-nek Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátéve, hogy ez a fejlesztés egyszerre segít a betegeknek és megkönnyíti az egészségügyi dolgozók munkáját is. A háziorvosi rendelési adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatósági nyilvántartásából származnak. Amennyiben valaki eltérést tapasztal, úgy azt az NNK felé jelezheti.

Az EgészségAblak alkalmazás ingyenes és mindenki számára letölthető. Első használatához TAJ-számra, Ügyfélkapu-azonosítóra és jelszóra van szükség, a további belépéseknél azonban már egyszerűen ujjlenyomattal, Face ID-val vagy jelkóddal is azonosíthatja magát a felhasználó.

Tömeges vénykiváltás is lehetséges a Receptek menüpontból

A lakosság az alkalmazás segítségével kényelmesebben követheti nyomon és válthatja ki a gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök elektronikus receptjeit is a főoldalon található Receptek menüpontban.  A gyógyszeres- és gyógyászatisegédeszköz-recepteket ikonok különböztetik meg egymástól.

Több recept esetén az applikációban előre ki lehet válogatni a kiváltandó elektronikus vényeket. A kiválogatott receptekből a lista alján található, Tovább gombra kattintva a kiváltani kívánt receptek vonalkódjai jelennek meg, egyesével leválasztva. A QR kód fülre kattintva a rendszer egy QR kódot (speciális vonalkódot) hoz létre, amely egy kódba „tömöríti” az összes kiválasztott recept listáját. A gyógyszertárakban már vagy csak a vonalkódokat kell felmutatni, vagy – az erre felkészült gyógyszertárakban – már elég csak a QR kódot beolvasni, így a kívánt vényköteles termékek kiadása felgyorsul és csökken a várakozási idő. (A QR-kódos vénykiváltás egyelőre még nem érhető el minden patikában.)

Ugyancsak a főmenüból érhető el az 1812-es menüpont, amelynek megnyomásával a hét minden napján, éjjel-nappal elérhető Egészségvonal. Az ingyenesen hívható számon tájékoztatást, segítséget nyújtanak többek között az EESZT használatával, a gyógyszerellátással, gyógyászati segédeszközökkel, valamint az eReceptekkel kapcsolatosan.

Előző hír
Minden lelet a zsebben – új funkciókkal bővült az EgészségAblak mobilapp
Következő hír
Két új funkcióval bővült az EgészségAblak