Adatvezérelt fejlesztések a szolgáltató egészségügyért – IME-konferencia beszámoló

Idén 21. alkalommal rendezte meg a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság éves konferenciáját IME – Adatvezérelt egészség és kiberbiztonság címmel. Az egészségügyi rendszerekben keletkező adatok jövőbe mutató felhasználási lehetőségeit és az ESZFK egészségügyi rendszerben betöltött szerepét Tolnay Roland, az ESZFK ügyvezetője mutatta be előadásában kitérve a fejlesztési tervekre is.

A gyógyítás ma már elképzelhetetlen a digitális eszközök és az ott keletkező adatok, illetve megfelelő digitális infrastruktúra nélkül. Az egészségügyben dolgozók és a betegek is igénylik a más ágazatokban már megszokott technológiák és szolgáltatások biztosítását az egészségügyi ellátó intézmények és általában az egészségügyi rendszer részéről. Az egészségügyi adatok összehangolt felhasználása és az EESZT, mint egészségügyi adatközpont  továbbfejlesztése innovációk sora előtt nyit kapukat.

Az ágazati fejlesztések kulcsa a jó minőségű adat

A központi egészséginformatikai fejlesztésekbe Tolnay Roland, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK) ügyvezetője adott betekintést. Azzal kezdte prezentációját, hogy az ESZFK az egészséginformatikai irányítási rendszer része, feladatai között szerepel a központi egészséginformatikai rendszerek fejlesztése, alkalmazásüzemeltetés, és ügyfélszolgálat, valamint az egészséginformatikai szolgáltatások közszolgáltatásként való ellátása.

Előadásában kiemelte a lakosság által használható EgészségAblak mobilalkalmazás induló funkcióit (digitális Covid igazolvány, kiváltható receptek) és hangsúlyozta, hogy az applikáció hamarosan újabb megoldásokkal bővül, mint például az egészségügyi dokumentumok lekérdezhetősége és az online időpontfoglalás. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztések célja nem az adatközlés, hanem az adatok megfelelő felhasználásával olyan szolgáltatások nyújtása, amelynek segítségével „pár kattintással eléri célját a páciens”.

Kiemelten fontos az egészségügyi- Az ESZFK kiemelt feladata továbbá az integrátori, fejlesztői szerep az ágazati fejlesztési projektekben, ilyen például az ápolástámogató rendszer, valamint a járóbeteg-irányítási rendszer. Az EESZT továbbfejlesztési fókuszai között említette az ellátási adatok feldolgozhatóságát biztosító másolati technikai környezet létrehozását, az adatstrukturáltság szintjének növelését, a telemedicinális távdiagnosztikai fejlesztéseket, valamint a mesterséges intelligencia eszközrendszerének alkalmazását. adatok védelme

A résztvevők egyetértettek abban, hogy jelenleg Magyarországon is adatvezérelt evolúció zajlik. A 2022-ben létrejött új kormányzati struktúra, az induló európai társfinanszírozású projektek új szemléletet és lendületet adhatnak a hazai egészségügyi informatikai fejlesztéseknek – erről is szó volt az IME-konferencián.

A neves előadók az intézményrendszer változásainak bemutatása után az egészségügyi kiberbiztonság aktuális kérdéseit is felvázolták. Elhangzott, hogy az egészségügyi adatok a legértékesebbek a kiberbűnözők körében, ezért kiemelten fontos a kórházak információbiztonságának növelése – például az adatlopás elleni megfelelő tűzfalvédelem kiépítésével.

Előző hír
Már az eReceptek is láthatók az EESZT mobilalkalmazásában
Következő hír
Már a leletek is elérhetők a megújult EgészségAblak mobilalkalmazásban